Hanswijkprocessie Mechelen

   

 

De Hanswijkprocessie trok al 744 maal door de straten van Mechelen.

Dit is een jaarlijks terug kerende evenement dat telkens door gaat op de zondag voor O-H-Hemelvaart. Waarschijnlijk is het de oudste processie van ons land. Hanswijk is een oude wijk in Mechelen, waar sinds mensenheugenis Maria wordt vereerd. Ook de mooie en imposante Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek je vindt er.

 

 

Een boeiend gebeuren voor iedereen!

 

Wie van geschiedenis houdt, zal zich aangesproken voelen door de prachtige historische groepen waar de Bourgondische hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute of de kranige Margaretha van Oostenrijk uit de Habsburgse periode, ons even terug plaatsen in het Mechelen van weleer!
De legende vertelt dat in 1272 de streek rond Mechelen geplaagd werd door de pest en andere kwalen. De bewoners van Hanswijk, dat toen nog volledig buiten de stadsmuren lag, waren ten einde raad. Ze droegen het Mariabeeld naar de stad, maar de stedelingen sloten de stadspoort omdat ze bang waren dat het een opstand was. Even later openden de poorters de Brusselse poort om hen door te laten. Kort hierna stopten de kwalen. Uit dankbaarheid wordt het Mariabeeld elk jaar door de stad gedragen in een historische en religieuze processie.

Wie een beetje dieper kijkt, zal echter iets van zijn eigen leven herkennen in de groepen die voorbij gaan. Wat er getoond wordt zijn immers de oerbeelden van de mensheid: de vreugdevolle verwachting van …, de dankbare vreugde bij het ontvangen van …, de pijn en de vragen bij lijden en dood.... Allemaal situaties die we ook op één of andere manier in ons eigen leven meemaken. Het zal ons doen nadenken, ons bevragen....

 

 

Zin om een dagje uit te rijden?

 

  

 

Neem dan contact op met onze organisator Guy Baelden