Om terug te gaan druk op  (de terug toets)

 

Lus aan de volksabdij te Ossendrecht (NL)
(Kalmthout heide).


 


Een winterse wandeling:
 een verademing voor lichaam en geest in de donkere dagen na de drukte van het eindejaar.

De tocht is heel gevarieerd !!! We combineren de Kalmthoutse heide met een prachtig stuk oude polder.

Ons vertrekplaats, de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen is een natuurpoort voor het grensoverschrijdende natuurpark "De Zoom-Kalmthoutse Heide". Rond de abdijgebouwen beheert de Volksabdij ongeveer 30 hectare bos, heide en een paar vennen. Sinds een paar jaar is men gestart met het opknappen van het oude parkbos. In dit heuvelachtige bos staan veel verschillende boomsoorten en liggen een paar mooie vennen. Het bos biedt gemakkelijk beschutting tegen het gure weer.

Doch al vrij snel rijden we in de uitgestrekte Noordpolder van Ossendrecht, we rijden vooral op de Brabantse wal.

Vanaf deze wal hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving: sloten, akkers, knotwilgen, grotendeels natuurgebied.  Dit oude poldergebied ligt op de overgang van lage kleigronden naar hoge zandgronden. 

Nadien verlaten we de polder en via het parkgebied van de volksabdij bereiken we de kalmthoutse heide.  Hier doen we nog een prachtige toer doorheen heide, bos en stuifzand.

Wedden dat je nadien nog vele malen de grens met je paard gaat oversteken om dit gebied verder te doorkruisen!

 

Organisatie:

ART-Turbo

Gids(en)

Geert ( inschrijvingen graag bevestigen per mail)  

 

 

Wanneer:

Zondag 19 / 02 /2017

Samenkomst

11h30

Vertrek om

12h00

Vertrek plaats:

De Volksabdij & Restaurant “De Blauwe Pauw” +31(0)164-672546
(+ hotel + conferentiecentrum + natuurpoort)
O.L.V. Ter
Duinenlaan 199, 4641 RM OSSENDRECHT (NL)

info@devolksabdij.nl
www.devolksabdij.nl

Max.
Inschrijvingen

Max 15 deelnemers
Geert, Imelda,

 

 

Afstand

Ongeveer  32,7 km
Tocht kan gemakkelijk korter worden, gemaakt de dag zelve voor diegenen die dat wensen, we maken bijna een 8 vormige route, we komen dus op onze tocht een 2° keer vrij dicht bij de volksabdij.

Ondergrond

meestal zand

Hoefbeslag is

Meestal zand; zowel vruchtbare vettige kleigrond als onvruchtbaar Kempense zandgrond.  De tocht is dus perfect te doen zonder ijzers

Landschap

Is heel gevarieerd !!! We combineren de Kalmthoutse heide met een prachtig stuk oude polder.

Ons vertrekplaats, de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen is een natuurpoort voor het grensoverschrijdende natuurpark "De Zoom-Kalmthoutse Heide". Rond de abdijgebouwen beheert de Volksabdij ongeveer 30 hectare bos, heide en een paar vennen. Sinds een paar jaar is men gestart met het opknappen van het oude parkbos. In dit heuvelachtige bos staan veel verschillende boomsoorten en liggen een paar mooie vennen. Het bos biedt gemakkelijk beschutting tegen het gure weer.

Doch al vrij snel rijden we in de uitgestrekte Noordpolder van Ossendrecht, we rijden vooral op de Brabantse wal.  Vanaf deze wal hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving: sloten, akkers, knotwilgen, grotendeels natuurgebied.  Dit oude poldergebied ligt op de overgang van lage kleigronden naar hoge zandgronden. 

Nadien verlaten we de polder en via het parkgebied van de volksabdij bereiken we de Kalmthoutse heide.  Hier doen we nog een prachtige toer doorheen heide, bos en stuifzand.

Moeilijkheden

Dit is een nieuwe paarden-tocht.  Alle stukken zijn ondertussen te voet verkend, waardoor ik mijn oorspronkelijke tocht een beetje heb moeten aanpassen.  Sommige stukken kon je niet doen met een paard (te smalle doorgangen), enkel te voet.  Spijtig zijn dit juist heel prachtige stukken natuur, maar de rest is ook nog zeer de moeite.

 

 

 

 

 

Wegbeschrijving: Wilt u De Volksabdij en/of Restaurant De Blauwe Pauw invoeren op uw GPS-systeem, dan kunt u het beste de coördinaten invullen i.p.v. het adres. (bij invoer van het adres komt u meestal niet op de juiste bestemming!)
De coordinaten van de parkeerplaats van De Volksabdij en Restaurant De Blauwe Pauw zijn N 51.40917, E 004.34134
Wij nemen de parking het verste van de gebouwen verwijderd
Wegbeschrijving : Vanuit Zeeland / Antwerpen
-Neem op de A58 de afslag Hoogerheide. Onderaan de afslag, op de rotonde, rechtsaf richting Hoogerheide.
-Op de 1e rotonde gaat u linksaf richting Ossendrecht / Putte
-Bij de stoplichten rechtdoor
-Op de 3e rotonde linksaf richting Ossendrecht
-Op de 1e rotonde rechtsaf richting Ossendrecht
-Na ongeveer 200 meter ziet u aan de rechterkant de oprijlaan van De Volksabdij. U vindt de parkeerplaats van De -Volksabdij na ongeveer 500 meter aan de rechterkant.


Algemene info:    vertrekpunt = eet en drankstop : De Volksabdij & Restaurant De Blauwe Pauw
(+ hotel + conferentiecentrum + natuurpoort)
lunch, diner of borrel... alles is mogelijk.  Streekprodukten: 3 unieke en ambachtelijk gebrouwen volksabdij bier en kaas.

drankstop : indien zeer mooi weder en tijd + goesting kunnen we even borrelen in de manege de wolf te huybergen

Kilomerters en stafkaarten : 32,7 km --- 49G huybergen --- gps : belgie- grenspark de zoom-buurt van grenspark de zoom (in nederland) ... 32,7 km - lus aan volksabdij nieuw
Tocht kan gemakkelijk korter worden, gemaakt de dag zelve voor diegenen die dat wensen, we maken bijna een 8 vormige route, we komen dus op onze tocht een 2° keer vrij dicht bij de volksabdij.  Indien je dit wil, geef me liefst wel op voorhand een seintje dan kan ik desnoods een klein kaartje voor je afdrukken. Dan rijd je wel enkel door het parkgebied van de volksabdij en de polders.  De Kalmthoutse heide is voorzien in de 2°helft van de tocht.

moeilijkheden: Dit is een nieuwe paarden-tocht.  Alle stukken zijn ondertussen te voet verkend, waardoor ik mijn oorspronkelijke tocht een beetje heb moeten aanpassen.  Sommige stukken kon je niet doen met een paard (te smalle doorgangen), enkel te voet.  Spijtig zijn dit juist heel prachtige stukken natuur, maar de rest is ook nog zeer de moeite.

 

 

 

 

Antwerpse trekruiters vzw

website www.antwerpsetrekruiters.be

Facebook:  groep ATR

Lid van de Landelijke Rijverenigingen

 

  De organisatoren zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.